Informacije

INFORMACIJE O TEČAJIH
PRIJAVNICA NA TEČAJ BARISTA

O tečaju

Ko zadiši po dobri kavi

Danes je kava več kot zgolj pijača. Poleg njene izjemne priljubljenosti je zelo pomembna tudi njena vloga v družabnem življenju, saj kava združuje ljudi. Zato ne preseneča podatek, da je takoj za vodo druga najpomembnejša pijača na svetu. Popolna skodelica kave se začne na farmi z visoko kakovostnim zrnom, pravilnim načinom procesiranja, praženja in shranjevanja ter konča s pravilno pripravo in seveda postrežbo. Skuhati dobro kavo je »umetnost«, ki jo zmorejo le redki baristi.

Kdo je barista?

Beseda »barista« izhaja iz istoimenske italijanske besede, s katero označujemo osebo, ki je strokovnjak priprave kavnih napitkov. Besedo so sprva prevzeli v angleško govorečih državah, postopoma pa se je razširila tudi v Slovenijo. Barista je profesionalec, ki vedno pripravi enako, vrhunsko kavo; njegovo delo je izključno kuhanje kave, brez strežbe ali točenja drugih vrst pijač. Dobrega barista poleg priprave najboljše kave odlikujejo še poznavanje zgodovine, senzorike, različnih vrst in sort kave, seznanjenost s tehnologijami predelave ter poznavanje celotnega delovnega procesa v kavarnah. Profesionalnega barista lahko brez težav primerjamo s strokovnjaki za vino – sommelierji. Tako kot si ne predstavljamo dobrega sommelierja, ki ne bi poznal sort Pinot Noir, Chardonnay; si tudi težko zamislimo dobrega barista, ki ne bi poznal različnih sort kave, kot so Typica, Red Bourbon, Pacamara, Gesha.

Zgodovina kave

Kava izvira nekje na meji med Južnim Sudanom in Etiopijo. Kavo so načrtno začeli gojiti v Jemnu, in sicer med 13. in 14. stoletjem. Prva kavarna je bila v Evropi odprta že leta 1645, in sicer v Trbižu v Italiji. Današnji pomen kave izhaja predvsem iz njene množičnosti, kot tudi številnih načinov priprave, ki jih vsak doživlja na sebi lasten način.

Kultura pitja kave

Kultura pitja kave se je vseskozi razvijala do današnjih dni, ko ob kavi uživamo ob različnih priložnostih. Tako npr. pijemo kavo zjutraj, ko se zbudimo; s sodelavci ali poslovnimi partnerji v službi; popoldan s prijatelji ob druženju ali doma, ko potrebujemo trenutek počitka, sprostitev ali premor. Družbena vloga kave je izjemna, saj je pitje kave postalo poseben ritual, ki združuje in povezuje ljudi.

Speciality Coffee Association of Europe

Združenje SCAE je bilo ustanovljeno v Londonu 5. junija 1998. Vizija organizacije je zagotavljanje odličnosti kave. Želi ustvariti in spodbuditi odličnost v kavarniški skupnosti s pomočjo inovacij, raziskav in izobraževanj. Vrednote SCAE so znanje, vodenje, celovitost in usposobljenost. Organizacija izobražuje o kavi, in sicer po sistemu Coffee Diploma, kar omogoča ljudem, da izberejo smer izobraževanja, ki najbolj ustreza njihovim potrebam in predznanju.

 

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor je članica SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) in v sodelovanju z Brew Coffe akademijo izvaja izobraževanja, ki so namenjena strokovnemu kadru, gostincem,  baristom in vsem tistim, ki želijo pripraviti popolno skodelico kave ter se o sami pripravi,  tehnikah in risanju vzorcev naučiti kaj več.

Glede na vaše predznanje, radovednost po izobraževanju in pričakovanja lahko izbirate med različnimi tečaji :

  • Introduction to coffee (Uvod v kavo): zgodovina, sorte in genetika kave, praženje, barista skill, Brew bar, senzorika.
  • Latte Art: zgodovina latte arta, tehnika penjenja, tehnike vlivanja osnovnih vzorcev.
  • Home brew: profesionalni praktični tečaj na Brew baru, tudi za domačo uporab
  • Barista skill: teoretičen del od zrna do skodelice in praktičen del (1. in 2. stopnja).

Tečaji se izvajajo v obsegu 5–7 ur, po programu organizacije SCAE. Ob zaključku usposabljanja prejmete tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Prijave na tečaje sprejemamo

  • po elektronski pošti: boris.korosec@guest.arnes.si
  • na naslov: SŠGT Maribor, Mladinska ulica 14 a, 2000 Maribor