Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor blesteli na tekmovanju Biser mora 2025 na otoku Brač!

Naši dijaki Domen Rakovnik, Niklas Polič in Gabrijel Majerhofer so na prestižnem tekmovanju dosegli izjemne rezultate:
Kuharstvo: Zlata medalja za pripravo 3-hodnega menija pod mentorstvom Sebastijana Zitnika.
Strežba: Srebrna medalja za pripravo tatarskega bifteka pred gostom in postrežbo vina pod mentorstvom Borisa Korošca.
Poleg tekmovanja so raziskovali otok Brač - obiskali so Zlati rt na Bolu, muzej oljčnega olja, tovarno konzerviranih rib, šolo klesanja kamna in restavracijo z Michelinovim priporočilom. 
Čestitamo dijakom in mentorjem za izjemne dosežke!

Dijaki SŠGT Maribor na nepozabni praksi na Tenerifih!

Kar 12 dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor od 12. januarja do 1. februarja 2025 v sklopu Erasmus+ projekta nabira dragocene izkušnje na "vročih" Tenerifih. 
Prakso opravljajo v gostinskem sektorju, kjer se preizkušajo kot:
natakarji,
kuharji in
osebje za sprejem gostov.
Med bivanjem pa ne bo manjkalo tudi raziskovanja – obiskali bodo Loro park in občudovali veličasten vulkan Teide! 
Želimo jim veliko uspeha in nepozabnih doživetij!

Svetovna kulinarika na naši šoli!

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor smo prejšnji teden z velikim veseljem gostili priznanega grškega chefa Steliosa Fanourakisa, strokovnjaka za tradicionalno in sodobno grško kulinariko s čudovite Krete.
Pod okriljem projekta Erasmus+ smo skupaj z našimi dijaki preživeli nepozabne dni, polne učenja, ustvarjalnosti in izmenjave kulturnih ter kulinaričnih tradicij. Chef Fanourakis je svoje bogato znanje delil na praktičnih delavnicah, kjer smo: primerjali oljčna olja s Krete in slovenske Istre, pripravljali okusne grške specialitete, in organizirali nepozabno kulinarično delavnico za širšo javnost.
Poseben vrhunec tedna je bil razprodani grški večer v restavraciji Fudo.
Ravnatelj Dušan Erjavec je ob tem poudaril, kako pomembno je sodelovanje z vrhunskimi strokovnjaki, ki dijakom omogočajo vpogled v realno delo na najvišji ravni. Veselimo se tudi nadaljevanja – že letos bomo naše dijake poslali na mesečno izmenjavo na Kreto, kjer bodo iz prve roke spoznavali tamkajšnjo kulturo in gastronomijo. 
Hvala vsem, ki ste sodelovali, in seveda našemu gostu, chefu Fanourakisu, za neprecenljivo izkušnjo. Pravijo, da ljubezen gre skozi želodec – in prepričani smo, da smo zgradili močne vezi med Slovenijo in Grčijo.

Okusi Grčije - delavnice

V novo leto z grškimi okusi in znanjem!
Začetek leta 2025 bo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor kulinarično obarvan! V okviru Erasmus projekta vas vabimo kar na dva dogodka, ki vas bosta popeljala v svet vrhunskih okusov in strokovnega znanja v ritimu sirtakija in okusi sončne Grčije:
Delavnica: Olivno olje – Primerjava slovenskih in grških olj (Santomas)
13. januar 2025
17.00 – 19.00
SŠGT Maribor

Ste vedeli, da ima olivno olje številne odtenke in značilnosti, ki jih določata poreklo in način pridelave? Na tej delavnici bomo:
odkrivali razlike med slovenskimi in grškimi olivnimi olji,
degustirali vrhunska olja znamke Santomas, ki slovijo po izjemni kakovosti,
spoznali, kako prepoznati kakovostno olje in ga uporabiti v kulinariki.

Prijava:
Pošljite DELAVNICA OLIVNO OLJE, ime, priimek, e-mail in telefonsko številko na naslov: grega.frangez@ssgt-mb.si.

Prostovoljni prispevek je 10€. Število je omejeno. Več informacij sledi.
__________________
Kuharska delavnica z gostujočim strokovnjakom – chef Stelios Fanourakis
15. januar 2025
17.00 – 19.00
SŠGT Maribor

Na našo šolo prihaja priznani grški chef Stelios Fanourakis, ki vas bo popeljal v svet avtentične grške kulinarike!
Chef Stelios je:
svojo kulinarično pot začel na Kreti in kuhal v prestžnih restavracijah v Nemčiji, Avstriji in Švici,
sodeloval na številnih mednarodnih tekmovanjih,
mojster grških jedi, ki združujejo tradicijo in inovacijo.

Na delavnici boste imeli priložnost:
naučiti se priprave značilnih grških jedi,
slišati navdihujoče zgodbe chefa in spoznati njegove kuharske trike.

Prijava:
Pošljite DELAVNICA GRŠKA KUHINJA, ime, priimek, e-mail in telefonsko številko naslov: grega.frangez@ssgt-mb.si.

Prostovoljni prispevek je 10€. Število je omejeno. Več informacij sledi.

ZADIŠALO JE PO MORJU! Utrinki z Erasmus+ dogodka

Včeraj smo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor pripravili izjemne delavnice in dogodke v okviru Erasmus+ programa, kjer smo sodelovali z učitelji in dijaki iz Turističko-ugostiteljske šole Split.

Pripravljali smo dalmatinske morske jedi z vrhunskim chefom Ivico Katićem. Učili smo se mešanja cocktailov. Dijaki obeh šol so skupaj kuhali in se učili strežbe.
Pripravili smo prav posebne večerje in kosila, ki so združila okuse Dalmacije in gostoljubje Slovenije.

Hvala vsem, ki ste sodelovali in prispevali k tej nepozabni izkušnji! Poglejte si našo fotogalerijo, kjer smo ujeli najlepše trenutke delavnic in dogodkov.
Dogajanje pa se nadaljuje tudi danes.

 

Erasmus+ kulinarično - gostinske delavnice - gostovanje tujih strokovnjakov

Naslednji teden na naši šoli gostimo kolege iz Turističko-ugostiteljske šole Split, s katerimi skupaj ustvarjamo edinstvene kulinarične in gostinske dogodke v sklopu Erasmus+ programa.
Kaj se bo dogajalo?
Delavnice kuhanja in strežbe z našimi dijaki, kjer se spoznavamo z dalmatinskimi morskimi jedmi in sodobnimi tehnikami.
DELAVNICA MEŠANJA COCKTAILOV za zunanje goste pod vodstvom naših strokovnjakov in priznanega barmana Dragana Todorovića.
Delavnica DALMATINSKA KUHINJA z gostujočim chefom Ivico Katićem za zunanje goste.
To bo teden, poln izmenjav znanj, inovacij in kulinarične ustvarjalnosti, kjer se povezujemo in učimo od najboljših!
Spremljajte nas in si oglejte utrinke našega dela.

Tekmovanje Barman

Naša dijakinja osvojila Bol!
Na otoku Brač, v čudovitem mestu Bol, se je 22. oktobra odvijalo napeto mednarodno tekmovanje v barmanstvu, ki je letos prineslo prav posebno zmago za Slovenijo!  Lina Ribič, dijakinja Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor se je v okviru Erasmus projektov vodstvom mentorja Smiljana Benkoviča izmed 13 najboljših dijakov zablestela in si priborila prvo mesto!
Lina je očarala žirijo s svojim domiselnim digestivnim koktajlom na osnovi premium ruma Diplomatico, katerega sestavine so:
3 cl Rum Diplomatico
1,5 cl Jägermeister
2 cl limetinega sirupa
3,5 cl tonika Thomas Henry
Njen osvežujoč koktajl le okusen, ampak je prava senzacija Pokal Bola je sedaj v rokah naše Line – čestitke!
Zdaj pa vprašanje za vse vas: Kdo si želi poskusiti Linino mojstrovino?

GATUS 2024

Ponosni smo na dosežke naših dijakov na 12. mednarodnem srečanju srednjih šol za gostinstvo in turizem GATUS 2024, ki so se ga udeležili v okviru #Erasmus projekta!
Med 5. in 8. oktobrom je v Osijeku na Hrvaškem potekalo tekmovalne srečanje, ki ga je organizirala Ugostiteljsko-turistička škola Osijek. Glavni cilj dogodka je bil ohranjanje dobrega sodelovanja med šolami, izmenjava znanja in primerov dobre prakse ter krepitev vezi med mladimi iz republik nekdanje Jugoslavije.
Na dogodku je sodelovalo kar 185 udeležencev iz različnih mest, med njimi Maribor, Radovljica, Novo mesto, Opatija, Osijek, Split, Banja Luka, Prijedor, Beograd, Smederevo, Bar in Ohrid.
S ponosom sporočamo, da so naši dijaki iz SŠGT Maribor osvojili srebrno priznanje v kategoriji turizma, zlato priznanje v kategoriji strežbe in zlato priznanje v kategoriji kuharstva! Njihova inovativnost in predanost so še enkrat dokazali, da imamo v naših vrstah izjemne talente.
ČESTITAMO EKIPAM:
Kuharstvo: Amina Jusić, Niklas Polič in Domen Rakovnik, mentorica Darinka Zorko
Turizem: Tina Gregorec, Tjaša Petek in Mia Krajnc, mentor Renata Lovrec
Strežba: Jan Šijanec, Antonio Pintarič, Alen Huber, mentor Tomaž Krajnc

Z vami delimo galerijo utrinkov s tekmovanja in raziskovanja Osijeka.

Iskrene čestitke vsem udeležencem in mentorjem!

Dijaki SŠGT Maribor na praksi v tujini!

Si predstavljaš, da bi svojo prakso opravljal v luksuznem 4* ali celo 5* hotelu v tujini? Naši dijaki SŠGT Maribor to doživljajo na lastni koži! Trenutno uživajo v prestižnih hotelih kot so Eden**** v Rovinju in Hilton***** v Opatiji.

Kaj pa ti? Si pripravljen-a na izkušnjo delovne prakse, ki je ne boš nikoli pozabil-a dala pa ti bo neverjetno odskočno desko za tvojo prihodnost?