NOVICA
27. Jun

Lan Verko zmagal na kreativnem kulinaričnem natečaju za mlade Okusi s Plečnikovega vrta

Ob 150. obletnici rojstva Jožeta Plečnika, najpomembnejšega slovenskega arhitekta, oblikovalca in urbanista so v Zavodu Muzej in galerije mesta Ljubljane, Plečnikova hiša pripravili kreativni kulinarični natečaj za mlade Okusi s Plečnikovega vrta. Na natečaj so se prijavili mladi avtorji, v starosti od 16. do 25. leta, ki so navdih za edinstvene kulinarične recepte iskali v lokalnih sestavinah s Plečnikovega vrta in arhitekturnih stvaritvah tega velikega mojstra.

Cilj natečaja je bil poiskati najboljšo povezavo med kulinariko in arhitekturo. V finale se je prebilo pet sladic, zmagali pa sta dve, ki sta v celoti izpolnili vse kriterije, med njima tudi sladica našega dijaka Lana Verka. »Lan Verko se je s svojim Krožnikom Plečnikovih arhitekturnih okusov zelo približal Plečnikovim konstrukcijam, sestavine z njegovega vrta pa je uporabil zelo premišljeno in uravnovešeno,« je zapisala v utemeljitvi strokovna komisija.

Našemu dijaku Lanu Verku iskreno čestitamo in verjamemo, da bo našo šolo odlično zastopal tudi novembra 2022 na delavnici in dogodku na prestižnem umetnostnem Beneškem bienalu. Dogodek bo potekal kot zaključek evropskega projekta UpCreate, v okviru katerega umetnost (arhitekture) povezujejo s kulinariko.