NOVICA
24. Feb

Šolsko izbirno tekmovanje iz biologije za Proteusovo priznanje

Tekmovanje za Proteusova priznanja organizira Prirodoslovno društvo Slovenije v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije. Izbrana tema letošnjega tekmovanja je bila ista kot lani-življenje gliv. Tematika je zelo aktualna tudi za dijakinje in dijake, ki se izobražuje za delo v gostinstvu, saj vključuje znanje o alkoholni fermentaciji, koristni uporabi gliv v živilski industriji ter zdravstvu, poznati je potrebno posledice škodljivega delovanja glivnih toksinov in upoštevati ukrepe, s pomočjo katerih preprečimo kvarjenje živil oz. zastrupitve zaradi delovanja omenjenih mikotoksinov.

Dijakinje in dijaki naše šole so na tem tekmovanju sodelovali četrtič. Letos smo k sodelovanju povabili le dijakinje in dijake 2. letnika programa SSI. Tekmovanja se jih je udeležilo 18, od teh jih je kar 15 prejelo bronasto Proteusovo priznanje.

Letošnji dosežki so bili izjemni. Ne glede na to, da poteka pouk na daljavo že tri mesece in da stroka navaja, kako so številni dijaki že apatični, nemotivirani za šolsko delo ter posledično v zelo slabi učni kondiciji, so letošnje tekmovalke in tekmovalci naše šole pokazali veliko znanja, saj jih je kar 11 doseglo prag za uvrstitev na državno tekmovanje, čeprav je stopnja težavnosti nalog povzeta po gimnazijskem programu.

Na prvi pomladni dan bomo stiskali pesti za dijakinje 2.A Nastjo Jakšič, Jano Jurše, Valentino Pšeničnik in Mariso Ribič, prav tako za Blaža Bratušo, Damijano Kuharič, Ano Marksl, Laro Polanc in Jono Vedernjak iz 2.B ter za dijakinji 2.D Nušo Kraner Černi ter Aljo Potočar, ki so se uvrstili na državno tekmovanje za srebrno in zlato Proteusovo priznanje.

Srečno!
Mantorica: Ksenija Suban Horvat