NOVICA
11. Oct

Izmenjava dijakov

V tednu od 1. 10. 2018 do 5. 10. 2018 so se dijaki Gaja Mitrovič, Leon Dregarič, Patrik Kolar 3.a ter Teja Wenzel 2.b pod vodstvom mentorice Tanje Slaček udeležili izmenjave dijakov  Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor ter Kärntner Tourismusschule Villach v Beljaku. Dijaki so z vrstniki, pri katerih so stanovali, spoznali kakšno izgleda življenje pri avstrijskih družinah ter iz prve roke začutili gostuljubje in dobrodošlost le teh.

Šolski teden se je začel z udeležbo pri pouku strežbe, kjer so dijaki spoznali način praktičnega usposabljanja na šoli in sicer s delom pri pripravi in posrežbi šolske malice. Stregli so profesorjem in dijakom ter pripomogli, da je vse potekalo kot  v pravem gostinskem obratu.

V sredo smo se podali na izlet po cesti Nockalmstraße, z najvišjo nadmorsko višino 2042 m.  Na poti smo si ogledali zbirko kamnin ter 3D film Nockalmtour, ki prikazuje nastanek ter značilnosti tega hribovitega sveta. Ustavili smo se še na turistični kmetiji, kjer smo malo pokramljali ter okusili njihovo tradicionalno malico. Nato smo se odpravili proti Bad Kleinkirchheim-u, kjer smo obiskali terme Katrain z izjemno sprostitveno ponudbo, ki vključuje termalne bazene, savne in pomirjajoče kotičke z vodnimi posteljami.

Zanimivo je bilo pri pouku  kuharstva. Dijake so razdelili v 4 skupine, vsaka pa je imela svojo vodjo. Nato so skupine med seboj pod nadzorom profesorja, tekmovale kdo bo najbolje pripravilj določeno jed. Na koncu so lahko dijaki te dobrote pojedli in sami sebe ovrednotili pri kuharskih sposobnostih. Prav tako smo se udeležili še tradicionalnega pouka matematike, nemščine, ekonomije, informatike in francoščine. Po končanem pouku je sledil izlet v Celovec .

Zadnji dan smo si pogledali še mesto Beljak, pred odhodom domov smo z vrstniki in njihovimi starši  imeli slavnostni zaključek na šoli.

Teden dni v Beljaku je bil za vse sodelujoče prijetna in nepozabna izkušnja. Srčno upam, da bo sodelovanje s to šolo obrodilo še mnogo odličnih potencialov, ki jih boste videli v najboljših gostinskih ter hotelskih obratih po svetu.

Patrik Kolar