NOVICA
15. May

60 let Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor

Šola z okusom za poklice sedanjosti in prihodnosti

Ob visokem jubileju mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem  se še posebej veselijo novih prostorov šole v Cankarjevi ulici, v katero bodo dijaki prvič zakorakali v šolskem letu 2020/21.

Visok jubilej, 60 let delovanja, praznuje te dni Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT). Na šoli s ponosom poudarjajo, da njihova prihodnost temelji na bogati preteklosti, ob tem pa skrbijo za izjemno uspešno izobraževanje svojih dijakov v sedanjosti. Šola je skozi desetletja svojega obstoja šla skozi različne faze razvoja in vedno rasla ter z novimi izobraževalnimi programi skrbela, da so njihovi dijaki uspešno nadaljevali svojo pot. Bodisi kot študentje v nadaljnjem izobraževanju za poklice v gostinstvu in turizmu, bodisi v praksi, če se niso odločili za nadaljevanje študija.

Dušan Erjavec, ravnatelj SŠGT, je ob visokem jubileju šole povedal: "Predhodniki so poskrbeli za dobre temelje, na katerih gradimo delo na šoli. Skrbimo, da se zaposleni nenehno dodatno izobražujejo in usposabljajo, da lahko dijakom prenašajo znanje in jih pripravljajo na vse izzive, ki jih delo v gostinstvu in turizmu v sodobnem času postavlja pred nas. Da smo na dobri poti kažejo tudi uspehi naših dijakov na različnih mednarodnih tekmovanjih, na katerih pod vodstvom mentorjev v praksi pokažejo, kaj zmorejo."

Šola pa za dijake ne skrbi le v okviru učnega programa, pač pa omogoča tudi sodelovanje v številnih obšolskih dejavnostih in na različne pomaga dijakom, ki se udejstvujejo tudi zunaj šole (športniki na primer). Na šoli imajo tudi izreden socialni čut in preko skladov na različne načine pomagajo dijakom iz socialno šibkejših družin.

"Pomembno je poudariti, da smo šola, ki izobražuje za poklice, ki so na trgu iskani in dijaki po zaključenem šolanju zlahka najdejo delo. Če se odločijo za nadaljevanje študija, pa imajo dobre temelje, da svoje znanje nadgrajujejo. Ob vsem tem me moti le, da je delo v gostinstvu in turizmu pri nas še premalo cenjeno, zato mnogi naši dijaki delo iščejo v tujini."

Ob visokem jubileju pa so na SŠGT še posebej veseli novih prostorov, ki jih bodo uredili v Cankarjevi ulici v Mariboru, v prostorih nekdanje Osnovne šole Ivana Cankarja. "Prenova prostorov se začne 1. januarja 2019, dela naj bi bila končana do 1. septembra 2020. Na šest tisoč kvadratnih metrih bodo urejene najsodobnejše učilnice in prostori za praktični pouk, kar bo še dodaten motiv za naše nadaljnje delo. Investicija je ocenjena na šest milijonov evrov, finančna konstrukcija je zaključena. Ob selitvi v Cankarjevo pa zdajšnjih prostorov šole v Mladinski ulici ne bomo kar tako zapustili. Tu bomo uredili učni hotel in restavracijo za naše dijake, da bodo že med samim šolanjem naučeno uporabljali v praksi," napoveduje ravnatelj Dušan Erjavec.

Slovesnost ob 60. letnici šole je bila v sredo, 25. aprila, v veliki dvorani SNG Maribor.